luni, 5 martie 2018

DESPRE ENZIME



Enzimele (din limba greacă - zymosis - ferment) sunt macromolecule de origine proteică cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător. Catalizând reacțiile biochimice din organism, ele au un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întîlnindu-se în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme, mai fiind denumite din această cauză biocatalizatori.
Fără enzime , procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mica. Reacțiile chimice ce au loc în organismele vii, în condiții de presiune și temperatură relativ joase și pH bine definit nu se pot realiza, la vitezele apreciabile care le caracterizează, decât admițând intervenția unor catalizatori deosebit de eficienți. Acești catalizatori eficienți sunt produși chiar de organism, sunt de natură proteică și poartă numele de ENZIME (de la grecescul "en zime" = drojdie). Ele se pot defini, deci, drept proteine cu acțiune catalitică; aproape toate moleculele-enzimă, cunoscute până acum, dintre care multe obținute sub formă cristalină (ureaza 1926) au structură proteică. Numărul enzimelor este de ordinul miilor căci, în lumea vie, fiecărei molecule organice existente aici, trebuie să-i corespundă cel puțin o enzimă, care să participe la sinteză și/sau degradarea ei.
        Ce sunt enzimele si care este rolul lor in organism
Enzimele, aceste molecule de proteine,  joaca un rol important in toate activitatile din organism:
 in digestia alimentelor,
 in stimularea creierului,
 in conservarea energiei celulare si
 in refacerea tesuturilor, organelor si celulelor.
Rolul lor principal este de catalizator, mai exact au rolul de a accelera si precipita sute si mii de reactii biochimice din organism, controland astfel procesele vitale care au loc in organism.
Fiecare enzima are o functie specifica in organism, functie pe care o alta enzima n-o poate indeplini; structura lor chimica este atat de specializata astfel incat sa poata initia numai reactia unei anumite substante sau a unui grup inrudit cu acesta, nu si reactiile altora.
Functiile principale ale enzimelor:
Enzimele digestive descompun alimentele in particule pentru energie. Reactia chimica se numeste hidroliza si implica folosirea apei pentru a dezintegra compusii chimici si sa-i transforme in energia.
Energia stocata este apoi convertita de alte enzime functie de cerintele organismului.
  fierul este concentrat in sange prin actiunea enzimelor; alte enzime din sange ajuta la coagularea lui pentru a stopa sangerarea.
  enzimele uricolitice catalizeaza conversia acidului uric in uree.
  enzimele respiratorii ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din plamani.
  enzimele ajuta rinichii, ficatul, plamanii, colonul si pielea sa elimine deseurile si toxinele din organism.
  o alta enzima ia fosforul  din alimentatie si il transfera in structura oaselor.
  enzimele accelereaza oxidarea glucozei care mareste energia care ajunge la celule.
  enzimele apara sangele de deseurile periculoase, convertind aceste substante in forme usor eliminate de corp.
Functiile enzimelor sunt foarte multe si diverse; aici am enumerat doar o parte dintre acestea.
Corpul foloseste mare parte din potentialul de producere al enzimelor, pentru a produce peste 20 de tipuri de enzime. In acelasi timp, corpul nostru trebuie sa obtina aceste enzime din alimentatie.
Capacitatea corpului este afectata intr-un mod foarte serios atunci cand avem o dieta preponderenta in produse alimentare preparate si procesate.
Enzimele sunt foarte sensibile la caldura: caldura joasa sau moderata – de cca 47 grd Celsius distruge majoritatea enzimelor din alimente.
De aceea este important sa consumam alimente crude sau sa consumam suplimente cu enzime pentru ca organismul nostru sa obtina enzimele necesare.
Tipuri de enzime
Enzimele se pot imparti in doua grupe: enzime digestive si enzime metabolice.
Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal si descompun alimentele, facand posibila absorbtia nutrientilor in sange, pentru a fi folositi la diferite functii ale organismului. Enzimele digestive se impart in trei tipuri principale: amilaza, proteaza si lipaza.
  Amilaza se gaseste in saliva, in sucurile pancreatice si ale stomacului, si au rolul de a descompune carbohidratii. Actioneaza imediat ce incepem sa mestecam si de aceea este important sa mestecam mult mancarea.
         Proteaza se gaseste in sucurile din stomac si in cele ale pancrasului, precum si in sucurile intestinale. Rolul ei este de a ajuta la digerarea proteinelor.
          Lipaza se gaseste in sucurile stomacului si ale pancreasului, este de asemenea prezenta in grasimea din alimente. Rolul ei este de a ajuta la digerarea grasimilor.
Un alt component al procesului digestiv, dar care nu este o enzima in sine, este acidul clorhidic. Acesta interactioneaza cu enzimele si le intensifica functiile.
Enzimele metabolice sunt acele enzime care catalizeaza reactiile chimice din celule, cum ar fi producerea energiei si detoxifierea.
Enzimele metabolice guverneaza activitatile tuturor organelor corpului, ale tesuturilor si celulelor. Ele sunt constructorii care ridica zidurile organismului din proteine, carbohidrati si grasimi.
Enzimele metabolice actioneaza specific in sange, organe si tesuturi. Fiecare tesut al corpului are propria sa enzima metabolica, cele mai importante fiind superoxid dismutaza (SOD) si catalaza.
Oricat de puternice ar fi enzimele, acestea nu pot actiona singure.Pentru ca acestea sa fie deplin active au nevoie de cantitati adecvate de alte substante cunoscute sub numele de coenzime.
 Printre cele mai importante coenzime sunt cele din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E si zincul.Cercetarile au aratat ca posibilitatea organismului de a fabrica enzime scade pe masura ce imbatranim; in acelasi timp, cresc dificultatile de absortie a nutrientilor, tesuturile se distrug, iar sanatatea devine precara.Luand suplimente enzimatice, va asigurati ca oferiti organismului dvs., din alimentatie, intreaga valoare nutritionala de care are nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...