Enzimele
(din limba greacă - zymosis - ferment) sunt macromolecule de origine proteică
cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții
complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător.
Catalizând reacțiile biochimice din organism, ele au un rol esențial în
biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întîlnindu-se în toate
organismele animale, vegetale și în microorganisme, mai fiind denumite din
această cauză biocatalizatori.
Fără
enzime , procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mica. Reacțiile
chimice ce au loc în organismele vii, în condiții de presiune și temperatură
relativ joase și pH bine definit nu se pot realiza, la vitezele apreciabile
care le caracterizează, decât admițând intervenția unor catalizatori deosebit
de eficienți. Acești catalizatori eficienți sunt produși chiar de organism,
sunt de natură proteică și poartă numele de ENZIME (de la grecescul "en
zime" = drojdie). Ele se pot defini, deci, drept proteine cu acțiune
catalitică; aproape toate moleculele-enzimă, cunoscute până acum, dintre care
multe obținute sub formă cristalină (ureaza 1926) au structură proteică.
Numărul enzimelor este de ordinul miilor căci, în lumea vie, fiecărei molecule
organice existente aici, trebuie să-i corespundă cel puțin o enzimă, care să
participe la sinteză și/sau degradarea ei.
Ce sunt enzimele si care este rolul lor
in organism
Enzimele,
aceste molecule de proteine, joaca un
rol important in toate activitatile din organism:
in digestia alimentelor,
in stimularea creierului,
in conservarea energiei celulare si
in refacerea tesuturilor, organelor si
celulelor.
Rolul lor principal este de
catalizator, mai exact au rolul de a accelera si precipita sute si mii de reactii
biochimice din organism, controland astfel procesele vitale care au loc in
organism.
Fiecare
enzima are o functie specifica in organism, functie pe care o alta enzima n-o
poate indeplini; structura lor chimica este atat de specializata astfel incat
sa poata initia numai reactia unei anumite substante sau a unui grup inrudit cu
acesta, nu si reactiile altora.
Functiile principale ale enzimelor:
Enzimele digestive descompun alimentele in
particule pentru energie. Reactia chimica se numeste hidroliza si implica
folosirea apei pentru a dezintegra compusii chimici si sa-i transforme in
energia.
Energia
stocata este apoi convertita de alte enzime functie de cerintele organismului.
fierul
este concentrat in sange prin actiunea enzimelor; alte enzime din sange ajuta
la coagularea lui pentru a stopa sangerarea.
enzimele uricolitice catalizeaza conversia
acidului uric in uree.
enzimele respiratorii ajuta la eliminarea
dioxidului de carbon din plamani.
enzimele ajuta rinichii, ficatul, plamanii,
colonul si pielea sa elimine deseurile si toxinele din organism.
o alta
enzima ia fosforul din alimentatie si il
transfera in structura oaselor.
enzimele accelereaza oxidarea glucozei care
mareste energia care ajunge la celule.
enzimele apara sangele de deseurile
periculoase, convertind aceste substante in forme usor eliminate de corp.
Functiile
enzimelor sunt foarte multe si diverse; aici am enumerat doar o parte dintre
acestea.
Corpul
foloseste mare parte din potentialul de producere al enzimelor, pentru a
produce peste 20 de tipuri de enzime. In acelasi timp, corpul nostru trebuie sa
obtina aceste enzime din alimentatie.
Capacitatea
corpului este afectata intr-un mod foarte serios atunci cand avem o dieta
preponderenta in produse alimentare preparate si procesate.
Enzimele
sunt foarte sensibile la caldura: caldura joasa sau moderata – de cca 47 grd
Celsius distruge majoritatea enzimelor din alimente.
De
aceea este important sa consumam alimente crude sau sa consumam suplimente cu
enzime pentru ca organismul nostru sa obtina enzimele necesare.
Tipuri de enzime
Enzimele
se pot imparti in doua grupe: enzime
digestive si enzime metabolice.
Enzimele digestive
sunt secretate de-a lungul tractului intestinal si descompun alimentele, facand
posibila absorbtia nutrientilor in sange, pentru a fi folositi la diferite
functii ale organismului. Enzimele digestive se impart in trei tipuri
principale: amilaza, proteaza si lipaza.
Amilaza se
gaseste in saliva, in sucurile pancreatice si ale stomacului, si au
rolul de a descompune carbohidratii. Actioneaza imediat ce incepem sa
mestecam si de aceea este important sa mestecam mult mancarea.
Proteaza se gaseste in sucurile din
stomac si in cele ale pancrasului, precum si in sucurile intestinale. Rolul
ei este de a ajuta la digerarea proteinelor.
Lipaza se gaseste in sucurile stomacului
si ale pancreasului, este de asemenea prezenta in grasimea din alimente. Rolul
ei este de a ajuta la digerarea grasimilor.
Un
alt component al procesului digestiv, dar care nu este o enzima in sine, este acidul
clorhidic. Acesta interactioneaza cu enzimele si le intensifica
functiile.
Enzimele
metabolice sunt acele enzime care catalizeaza reactiile chimice din
celule, cum ar fi producerea energiei si detoxifierea.
Enzimele
metabolice guverneaza activitatile tuturor organelor corpului, ale tesuturilor
si celulelor. Ele sunt constructorii care ridica zidurile organismului din
proteine, carbohidrati si grasimi.
Enzimele
metabolice actioneaza specific in sange, organe si tesuturi. Fiecare tesut al
corpului are propria sa enzima metabolica, cele mai importante fiind superoxid
dismutaza (SOD) si catalaza.
Oricat
de puternice ar fi enzimele, acestea nu pot actiona singure.Pentru ca acestea
sa fie deplin active au nevoie de cantitati adecvate de alte substante
cunoscute sub numele de coenzime.
Printre cele mai importante coenzime sunt cele
din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E si zincul.Cercetarile au
aratat ca posibilitatea organismului de a fabrica enzime scade pe masura ce
imbatranim; in acelasi timp, cresc dificultatile de absortie a nutrientilor,
tesuturile se distrug, iar sanatatea devine precara.Luand suplimente
enzimatice, va asigurati ca oferiti organismului dvs., din alimentatie,
intreaga valoare nutritionala de care are nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu