Doctorul Mihaela Bilic iti spune ce trebuie sa
crezi si sa nu crezi din tot ce auzi despre hrana care-ti aduce sanatate si
trup de invidiat.
Lista aceasta ar trebui pusa-n rama, la
bucatarie, asa, ca sa o aveti la indemina ori de cite ori aveti dubii cind o
prietena va spune ultima moda in diete sau etichetele alimentelor va vrajesc cu
efectele lor miraculoase.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE
Carnea fiarta nu ingrasa?
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine
usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru ca porii sa
se inchida imediat si toate substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa
de fiert.
Oul fiert tare este indigest?
ADEVARAT. Albumina din albus este o
proteina ce se digera doar daca este fiarta, in schimb, galbenusul devine
indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios.
Carnea de pui este mai sanatoasa decit cea de porc?
DEPINDE. Daca urmarim continutul in
grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul persoanelor cu colesterol si
trigliceride crescute. In ceea ce priveste persoanele anemice este bine de
stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In cazul puilor se pune si
problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea
unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric.
Mai bine peste decit
carne de porc, vita sau pui?
ADEVARAT.
Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in
grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor
digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice
si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de
minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va
consuma peste. Va mai amintiti sloganul „nici o masa fara peste”, ei bine nu
era un slogan comunist.
In spanac gasim mai mult fier decit in carne?
FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac
si alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit
in intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai
rosie si mai cruda, alaturi de organe precum ficatul si splina, depozite de
fier atit la om, cit si la animale. Fierul din carne se absoarbe si mai bine in
prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe alaturi de o salata verde e
reteta perfecta impotriva anemiei.
Carnea nu contine
fibre?
ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu
rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie
completat cu legume proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un
regim bogat in carne sa fie urmat de constipatie.
Carnea e responsabila de guta?
ADEVARAT. Toate alimentele bogate in
purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar – vitel, miel, dar si
ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor
mici si aparitia atacului de guta.
Regimul proteic duce
la slabire rapida?
ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini
5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se
transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de pierdere a masei
musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda proteinele
constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie si pentru
buna functionare a sistemului nervos.
Cei care vor „muschi” trebuie sa manince carne?
ADEVARAT. In conditiile unui efort
fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este
indicat sa fie consumate in principal proteine de calitate superioara (carne,
lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic
trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alapteaza
este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura
dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului.
Regimul vegetarian este mai sanatos?
FALS. Legumele si cerealele nu contin
toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acesti
aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de
vitamine, mai ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se
gasesc doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este
recomandat, ca solutie de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea
asigura organismului toate principiile alimentare de baza.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE
Este adevarat ca piinea ingrasa?
FALS. Nu piinea ingrasa, ci produsele
care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de
cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine intreaga ingrasa, dar 1-2
felii la masa sint obligatorii.
Piinea prajita e mai
putin calorica?
FALS. O felie de piine prajita are
exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde
numai apa, deci este mai usoara ca greutate.
Piinea proaspata „umfla” burta?
ADEVARAT. In procesul tehnologic de
pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de
fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata piine
„veche” de 1 zi.
Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa?
FALS. Piinea neagra sau intermediara
contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric
este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g).
Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea alba (1 felie = 25 g)
si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie,
piine neagra 35g = 80 calorii.
Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii?
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa
prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este
normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura
pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre
proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2
saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme
stricte de sanatate.
Mierea este naturala, deci nu ingrasa?
FALS. Mierea este naturala si
sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4
calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se
ajunge la ecuatia paradoxala 1 lingurita
zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii.
Mierea mai are si proprietatea de a
stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor
subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi
miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de
indulcire este de 4 ori mai mare decit a zaharului.
Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb?
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din
trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic
obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.
Zaharina este cancerigena?
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific
aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a
schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor
sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind
stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate
substitui cu succes zaharul.
Ciocolata pentru diabetici
nu ingrasa?
FALS. In diabet, pacientii prezinta un
deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru
diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu
determina descarcare in singe de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor
produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata
pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala.
Laptele cald baut
seara te ajuta sa adormi?
ADEVARAT. Senzatia de foame si
glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate,
nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve
aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de
bine ce urmeaza ne permite sa adormim.
O dieta fara dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT. Serotonina este o substanta
care se secreta la nivelul creierului si da „starea de bine”. Mesele bogate in
carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu 1
portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi
binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe linga
faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista
pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDE
Exista colesterol „bun“ si colesterol „rau“?
ADEVARAT. In sange exista
LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta
de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol „rau“ a carui valoare
nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de
trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea „buna“ a colesterolului
este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala
de peste 50 mg/ml in singe.
Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol?
FALS. Oul este un aliment complet ce
contine proteine de inalta calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A,
D, E, B) si fier alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic,
adica duce la contractia vezicii biliare cu ..eliberarea de saruri biliare
esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului
din singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in
dislipidemii.
Anumite uleiuri nu au colesterol?
ADEVARAT. Colesterolul exista doar in
produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu contine
colesterol. Sloganul “fara colesterol“ afisat de anumite etichete este pur
publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de calorii este la
fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina).
Uleiul de masline este mai sanatos?
ADEVARAT. Uleiul de masline contine
acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima, in timp ce uleiul de
floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de
masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la
temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin urmare
ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de floarea soarelui se
descompune in produsi toxici – acetilcolina.
Margarina este mai
sanatoasa decit untul?
FALS. Margarina este un produs
inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea fortata a
uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in
stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea
accidente din care rezulta acizi grasi in forma „trans“ care sint cancerigeni.
Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina
A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu uitati:
caloriile sint aceleasi!
Uleiul de peste este sanatos?
ADEVARAT. Grasimea din peste este o
grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector
cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma suficient peste si de
aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4
ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele)
si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri
de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate
la adulti.
Alunele si nucile
hranesc creierul?
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate
zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim „mai destepti“
Exista alimente care cresc colesterolul?
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul
rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smintina),
margarina, CAFEAUA si FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele,
legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate
degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.
Branza nu ingrasa?
FALS. Brinza este cel mai mare pericol
pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O felie de cascaval este
echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti mancand telemea cu rosii,
nu o sa slabiti prea tare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu