Dorinta salviei este sa-i
faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche,
inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul
"salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta
sacra, culeasa cu protocol.
Despre aceasta planta
extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se
spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei.
"Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune
un vechi proverb chinezesc.
Medicii greci si romani -
Galen, Plinius, Dioscoride - elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a
ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia
era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care
oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica
alba.
Romanii interziceau
folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu
salvia. Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu
nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor
infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se
credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va
intineri si el odata cu natura. Exista multe mituri terapeutice legate de
aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le
inteleaga si sa le dea o utilitate practica.
Salvia este o planta
cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii
practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un
leac excelent pentru mentinerea sanatatii.
Si in
medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. Avand o
mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii, ea este o planta care
necesita ingrijiri speciale si, ca atare, nu creste spontan, ci doar cultivata,
mai ales in zonele sudice ale tarii. De la ea se folosesc frunzele si partile
aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust
puternic aromatic si astringent.
Gasim aceasta planta
sub forma de ceai in practic toate magazinele specializate de tip Plafar, la
fel ca si anumite preparate pe baza de salvie, cum ar fi tinctura.
Cateva retete pe baza de salvie
Pulberea
Se obtine prin macinare cat mai fina cu
rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane
de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de
maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid).
De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita
rasa, pe stomacul gol.
Tinctura
Se pun
intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care
se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide
borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se
filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la
culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori
pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al
activitatii cerebrale si al memoriei.
Vinul
stimulant de salvie
Frunze uscate de salvie. Foarte aromate si
picante, se folosesc si in bucatarie. Intr-un litru de vin natural alb se pun
douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de
trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin,
inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza
apetitul si invioreaza. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie - spune medicul
francez Jean Valnet - este un extraordinar remediu contra surmenajului si a
asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative. Potrivit
aceluiasi medic, vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru
raceala si gripa.
Otetul de salvie
Era
foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un
elixir pentru nervi si digestie. Iata reteta sa de preparare: intr-un litru de
otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de
doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Va rezulta un otet
foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea),
invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit
ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala
fizica si psihica.
Decoctul
combinat
Se
pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa,
vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune
deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru
de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se
filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un
litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub
forma de comprese si
Cataplasma
cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa
timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa
trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat,
acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o
Boli interne, tratate cu salvie
Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile
respiratorii cu secretii abundente - pulberea de salvie, administrata constant
vreme de o luna, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea
de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales
in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte
detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
Indigestia, balonarea –
se ia inainte de masa un sfert de lingurita de
pulbere de salvie. Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul,
avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. In lumea araba,
salvia este numita "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie
fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai
ales a diareei, a colitei de fermentatie si a diferitelor infectii ale tubului
digestiv. Pentru tratarea acestor afectiuni se iau 2-3 cani de decoct combinat
de salvie pe zi.
Transpiratia excesiva
studii
facute in paralel in Anglia, Germania si Statele Unite au aratat fara dubiu ca
salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor
dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Se administreaza in
acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct
combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut,
dar este foarte eficient).
Boli externe, tratate
cu salvie
Rani care se vindeca greu - se aplica pe
locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (preparata dupa metoda
prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum
3 saptamani.
Eczeme
infectioase
se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se
aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul
tratat se lasa sa se zvante. Frunzele de salvie contin principii cu puternice
efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).
Pentru
revigorare - se fac bai cu decoct de salvie (5 litri la o cada de apa) de doua
ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si vioiciune,
inlatura oboseala, dau corpului un miros placut.
Retete
de frumusete
Pentru mentinerea culorii naturale si a
stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire
cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Pentru
parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un
amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru
ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.
Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit -
se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie.
Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se
tine vreme de un sfert de ora.
Dintii
frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori.
Precautii
Administrarea plantei la persoanele extrem de
sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in
general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul
administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care
alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul
sau foarte rapid de oprire a lactatiei.
Salvia si varsta a treia
Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca
are un puternic efect intineritor, ajutand mai ales mentinerea nealterata a
facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Studii
facute recent intr-un centru medical din New Castle (Anglia) au confirmat din
plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante:
- salvia ajuta la mentinerea
tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul
antioxidant)
- salvia actioneaza asupra
receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului
- salvia inhiba formarea unor
enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum
ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. De altfel, aceasta planta actioneaza
printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente ale Alzheimer-ului.
Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite
de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru
prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul
sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza
capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste
performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele
rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta,
un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu