miercuri, 28 februarie 2018

Varza rosie


                                          prieten de nadejde pe timpul iernii
Varza rosie se gaseste din belsug in anotimpul rece si este bine sa fie inclusa in alimentatia de zi cu zi pe timp de iarna, deoarece, prin continutul sau bogat in pigmenti antioxidanti, vitamine si minerale, este una dintre legumele de baza care suplinesc, in aceasta perioada, fructele si legumele specifice sezonului cald.
Ce contine varza rosie?
Vitamine: vitaminele A si E in concentratii mari pentru o leguma: 250 – 350 grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamine A si E. Acest lucru este valabil atat pentru varza alba, cat si pentru varza rosie.

Vitamine din complexul B – varza (atat cea alba, cat si cea rosie) contine o mare parte dintre vitaminele din complexul B, dar concentratia in aceste vitamine nu este la fel de ridicata ca in cazul surselor de vitamina B de origine animala.
Vitamina C – in cazul acestei vitamine, exista o diferenta semnificativa de concentratie intre varza rosie si cea alba: varza rosie este de 4-6 ori mai bogata in vitamina C fata de varza alba. (Concentratia in vitamina C a verzei rosii este superioara celei din kiwi). Prin fierbere, vitamina C este distrusa partial sau total (in functie de durata de fierbere).
Minerale – varza rosie si cea alba reprezinta surse complexe si bogate de minerale, de aceea varza joaca rolul de leguma mineralizanta. Dintre mineralele continute, se evidentiaza potasiul (concentratia, in jur de 280 mg la 100 g, este apropiata de cea a bananelor), magneziul, fosforul, calciul si sulful. Din pacate, concentratia destul de ridicata de sulf a verzei poate provoca flatulenta (chiar si in cazul consumului de varza cruda).
Pigmenti antioxidanti – principalii antioxidanti din varza rosie sunt pigmentii violet-rosii – antocieni si resveratrol.
Fibre – varza este o leguma bogata in fibre, facilitand tranzitul intestinal.
Varza rosie si beneficiile sale
Varza rosie este unul dintre alimentele eficiente in prevenirea cancerului, datorita combinatiei dintre pigmentii continuti si vitamine (fibrele contribuie si ele la reducerea riscului cancerului de colon).
Vitaminele si pigmentii sai protejeaza sistemul cardiovascular si, in primul rand, inima. Varza rosie este foarte recomandata atat in scop de prevenire a afectiunilor cardiovasculare, cat si cardiacilor.
Prin antioxidantii continuti, cantitatea redusa de energie furnizata si fibrele sale, varza rosie previne diabetul si ajuta la incetinirea evolutiei bolii. Varza rosie creste imunitatea organismului, in primul rand datorita vitaminei C continute.
Este indicata in dietele de slabire, datorita proprietatilor de diuretic bland si laxativ bland si datorita raportului destul de bun, printre legumele din care se prepara salatele, dintre proteine si calorii la 100 de grame (2 grame proteine/ 34 calorii).
Sucul de varza rosie este recomandat in cazul gastritei si al ulcerelor.
Pentru a beneficia de calitatile sale, consumati varza rosie cruda. Daca doriti sa slabiti, este bine sa includeti varza rosie (tot cruda, sub forma de salata, cu putin otet si, eventual, ulei de masline) in dieta.
                   Salata de fasole, varza rosie si alba
Ingrediente
Varza alba200 g
Varza rosie200 g
Fasole rosie  conserva
Dressing100 g
faceti ce dressing doriti
Sare1 lingurita
Pregatim ingredientele. Am cantarit varza alba si cea rosie si am scurs sucul din conserva de fasole.
Verzele se taie subtire sau se dau prin razatoare in boluri separate. Se sareaza si se lasa 10-15 min. sa se inmoaie,apoi se storc usor.
Se aranjeaza pe un platou in cercuri concentrice. Intai varza rosiem apoi cea alba, si la mijloc boabele de fasole scurse de lichid.

 Peste se stropeste cu un dressing: ulei de masline, sos de soia, suc de lamaie,otet de mere,1 lingurita miere, piper. Dar faceti ce si cum stiti si va place. Se amesteca inainte de servire.
                     Pofta  buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...