prieten de nadejde pe timpul iernii
Varza rosie se
gaseste din belsug in anotimpul rece si este bine sa fie inclusa in alimentatia
de zi cu zi pe timp de iarna, deoarece, prin continutul sau bogat in pigmenti
antioxidanti, vitamine si minerale, este una dintre legumele de baza care
suplinesc, in aceasta perioada, fructele si legumele specifice sezonului cald.
Ce
contine varza rosie?
Vitamine:
vitaminele A si E in concentratii mari pentru o leguma: 250 – 350 grame de
varza acopera necesarul zilnic de vitamine A si E. Acest lucru este valabil
atat pentru varza alba, cat si pentru varza rosie.
Vitamine
din complexul B – varza (atat cea alba, cat si cea rosie) contine o mare parte
dintre vitaminele din complexul B, dar concentratia in aceste vitamine nu este
la fel de ridicata ca in cazul surselor de vitamina B de origine animala.
Vitamina
C – in cazul acestei vitamine, exista o diferenta semnificativa de concentratie
intre varza rosie si cea alba: varza rosie este de 4-6 ori mai bogata in
vitamina C fata de varza alba. (Concentratia in vitamina C a verzei rosii este
superioara celei din kiwi). Prin fierbere, vitamina C este distrusa partial sau
total (in functie de durata de fierbere).
Minerale
– varza rosie si cea alba reprezinta surse complexe si bogate de minerale, de
aceea varza joaca rolul de leguma mineralizanta. Dintre mineralele continute,
se evidentiaza potasiul (concentratia, in jur de 280 mg la 100 g, este apropiata
de cea a bananelor), magneziul, fosforul, calciul si sulful. Din pacate,
concentratia destul de ridicata de sulf a verzei poate provoca flatulenta
(chiar si in cazul consumului de varza cruda).
Pigmenti
antioxidanti – principalii antioxidanti din varza rosie sunt pigmentii
violet-rosii – antocieni si resveratrol.
Fibre
– varza este o leguma bogata in fibre, facilitand tranzitul intestinal.
Varza
rosie si beneficiile sale
Varza
rosie este unul dintre alimentele eficiente in prevenirea cancerului, datorita
combinatiei dintre pigmentii continuti si vitamine (fibrele contribuie si ele
la reducerea riscului cancerului de colon).
Vitaminele
si pigmentii sai protejeaza sistemul cardiovascular si, in primul rand, inima.
Varza rosie este foarte recomandata atat in scop de prevenire a afectiunilor
cardiovasculare, cat si cardiacilor.
Prin
antioxidantii continuti, cantitatea redusa de energie furnizata si fibrele
sale, varza rosie previne diabetul si ajuta la incetinirea evolutiei bolii.
Varza rosie
creste imunitatea organismului, in primul rand datorita vitaminei C continute.
Este
indicata in dietele de slabire, datorita proprietatilor de diuretic bland si
laxativ bland si datorita raportului destul de bun, printre legumele din care
se prepara salatele, dintre proteine si calorii la 100 de grame (2 grame
proteine/ 34 calorii).
Sucul
de varza rosie este recomandat in cazul gastritei si al ulcerelor.
Pentru
a beneficia de calitatile sale, consumati varza rosie cruda. Daca doriti sa
slabiti, este bine sa includeti varza rosie (tot cruda, sub forma de salata, cu
putin otet si, eventual, ulei de masline) in dieta.
Salata de fasole,
varza rosie si alba
Ingrediente
Varza
alba200 g
Varza
rosie200 g
Fasole
rosie conserva
Dressing100
g
faceti
ce dressing doriti
Sare1
lingurita
Pregatim
ingredientele. Am cantarit varza alba si cea rosie si am scurs sucul din
conserva de fasole.
Verzele
se taie subtire sau se dau prin razatoare in boluri separate. Se sareaza si se
lasa 10-15 min. sa se inmoaie,apoi se storc usor.
Se
aranjeaza pe un platou in cercuri concentrice. Intai varza rosiem apoi cea
alba, si la mijloc boabele de fasole scurse de lichid.
Peste se stropeste cu un dressing: ulei de
masline, sos de soia, suc de lamaie,otet de mere,1 lingurita miere, piper. Dar
faceti ce si cum stiti si va place. Se amesteca inainte de servire.
Pofta
buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu